Sensor Kutusu

sensor kutusu

Sensör Kutusu UV korumalı alüminyum bir kutudur, 5 farklı sensör kutusu modeli vardır ve en fazla 5 farklı sensör bağlanabilmektedir. Sensör Kutusu bu sensörlere ait verileri RS485 Modbus RTU protokolü aracılığı ile datalogger ya da Scada sisteme aktarır.

Sensör Kutusu, ışınım sensörünün kullanılmayacağı ama diğer sensörlerin kullanılacağı ya da piranometre ve diğer sensörlerin talep edildiği projelerde müşteri maliyetini azaltmak ve veri toplama kolaylığı sağlamak için önerilir.

1. NEDEN SENSÖR KUTUSUNA İHTİYAÇ VAR?

Sensör Kutusu, dijital çıkışlı ya da analog çıkışlı sensörlerin scada sistem ile ya da analog ve dijital girişi bulunmayan dataloggerlar ile haberleşmesini sağlamak için kullanılır. Sensör Kutusu kendisine bağlı sensörlerden gelen verileri toplayarak tek bir çıkışa aktarır. Aktarılan veriler RS485 Modbus RTU protokolü ile dataloggerla ya da scada sistemle haberleşir.

Her dataloggerın analog ya da dijital girişi bulunmamaktadır. Analog çıkışlı sensörler ya da dijital çıkışlı sensörler maliyet olarak Modbus sensörlere göre daha avantajlı olduğu için talep edilen sensörler analog ya da dijital çıkışlı olarak tedarik edilip sensör kutusuna bağlanarak daha az maliyetle verimlilik ölçümü sağlanabilmektedir.

Bazı GES projelerinde (Çatı projeleri gibi) 2 adetten fazla sıcaklık sensörüne ihtiyaç duyulabilmektedir. Sensör Kutusu ile 3 sıcaklık sensör bağlantısı sağlanabilmektedir.

  • 2 adet Ortam Sıcaklık Sensörü, 1 adet Panel Sıcaklık Sensörü
  • 2 adet Panel Sıcaklık Sensörü, 1 adet Ortam Sıcaklık Sensörü
  • 3 adet Ortam Sıcaklık Sensörü
  • 3 adet Panel Sıcaklık Sensörü

Bazı proje şartnamelerinde alışılageldiği için piranometre talepleriyle çok karşılaşılmaktadır. Biz Seven Sensor olarak piranometre yerine ışınım sensörü kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü, ışınım sensörü PV Modüller ile neredeyse aynı fiziksel davranışlara sahip oldukları için, PV sistemlerin performans hesabı için oldukça uygundur, panellerde olduğu gibi temperli düz cama ve fotovoltaik hücreye sahiptir. Bu nedenle performans hesaplanması için gerekli olan dizi düzlemi ışınım değeri (PDA) en doğru şekilde referans hücreli ışınım sensörü tarafından ölçülür. Piranometreler global ışınım değerine ihtiyaç duyulan projeler için kullanılmalıdır. Daha detaylı bilgi için daha önce yazdığımız makaleyi inceleyebilirsiniz. Isıl Çiftli Piranometre ve Referans Hücreli Işınım Sensörü Karşılaştırması

GES projelerinde bazı şartnamelerde referans hücre ışınım sensörü yerine termopil piranometre kullanılmasını zorunlu tutulabiliyor. Piranometrelere herhangi bir sensör bağlantısı sağlanmadığı için projede kullanılacak diğer sensörleri bağlamak için sensor kutusu kullanılabilir. Sensör Kutusu 5 adet sensöre kadar veri toplayıp tek Modbus çıkış ile dataloggerla haberleşebilir.

sensor kutusu sema
Resim: Seven Sensor Kutusu Sensor Bağlantı Şeması

2. SENSÖR KUTUSU MODELLERİ

Ayrıca bu sistem proje ihtiyaçlarına göre esnek çözümler sunabilecek şekilde tasarlanmıştır. Mesela sensör kutusuna yukarıdaki şemada olduğu gibi tüm sensörlerin bağlanması zorunlu değildir. Müşteri ihtiyacı olmayan sensörleri çıkarttığında da sistem çalışacaktır.

  1. Model: 3S-C2-1: Harici 1 sensör bağlanabilen model
  2. Model: 3S-C2-2: Harici 2 sensör bağlanabilen model
  3. Model: 3S-C2-3: Harici 3 sensör bağlanabilen model
  4. Model: 3S-C2-4: Harici 4 sensör bağlanabilen model
  5. Model: 3S-C2-5: Harici 5 sensör bağlanabilen model